Regga blandras som renras?

Det finns en sak som jag går och funderar på, men hur ska jag skriva för att det ska bli rätt? Det känns som att jag kommer göra det så rörigt jag bara kan men jag gör ett försök.

Innan jag börjar är det väl bäst att skriva att jag vet att det inte är tillåtet och jag vet inte någon som gör så här eller som har råkat ut för det utan det är bara en fundering jag har efter att ha sett så många valpar på bland annat blocket genom åren, och då tänker jag nog främst på chihuahua eftersom dom ser ut att skifta ganska rejält i utseende trots att alla enligt annonsen har stamtavla. Skulle det kunna vara blandras utan att man som köpare vet om det? Tillägger att vissa som inte har stamtavla och faktiskt är blandras ser renrasiga ut så ibland är det inte lätt att se. Men nu till min fundering.

En uppfödare har en tik som råkar bli parad av en blandras (i detta fallet kan vi ju säga chihuahua med lite av något annat, papillon verkar vara vanligt). Uppfödaren vill inte ta bort valparna utan väljer att föda upp dom precis som den gjort med alla andra valpar i kenneln. När valparna föds ser dom i stort sett ut som om dom vore renrasiga och uppfödaren skriver sin egen renrasiga hane som pappa till valparna och reggar kullen. Ingen får reda på sanningen.

Skulle det kunna gå till så? Jag vet inte så mycket om avel. Kollas kullarna på något sätt? DNA eller liknande? Eller är det "fritt fram" att skriva en egen hane som pappa till en kull som han inte alls är pappa till? Om uppfödaren själv har både tik och hane finns det ju inga bevis på vem som skulle kunna vara pappan eftersom hane inte har lånats in från någon annan. Förstår ni vad jag menar? Uppfödaren säljer alltså egentligen en blandras men den har blivit reggad i SKK bara för att uppfödaren har satt sin egen renrasiga hane som pappa, trots att det är grannens lilla blandras som är pappan.

OBS mina hundar har inget med texten att göra men jag ville ha med en bild så det fick bli en på mina små fluffiga kottar.

Kommentarer :

#1: Ingrid Svensson

Jag tror helt ärligt att det är fullt möjligt att göra så. Det är ju ingen från skk som direkt dna-testar valpkullar sen är ju dna-test lite omstridd. Jag tror det enda sättet att sätta dit en uppfödare är att flera valpköpare går ihop och det blir ord mot ord, sen kanske dna-test och sen blir uppfödaren utesluten ur skk. Men det är bara vad jag tror. 😄

Svar: Det är ju hemskt. Tänk om det skulle visa sig att någon av ens hundar är en falsk hund :O
Lynn

skriven

Kommentera inlägget här :