Anpassa ditt liv efter hunden

I Kalmar, och säkert många andra städer, är det väldigt varmt nu. Jag läste precis att Kalmar till och med har varmare än många medelhavsstäder. Skönt, men inte för dom flesta hundarna som tvingas ut på promenader i gassande sol, på stekhet asfalt. Många förstår nog inte hur varm asfalten faktiskt blir. En sommar för några år sedan var jag i Nybro och gick. Jag hade på mig ett par nya skor som jag fick skoskav av, så jag tog av mig dom och gick barfota. Mycket dumt gjort då jag efter ett tag fick stora brännblåsor under hela fötterna. Jag kunde inte gå ordentligt på flera veckor. Det gjorde skitont! 

Den senaste veckan har Saga blivit väldigt påverkad av det här varma vädret så jag har börjat lägga hennes promenader när jag kommer hem från jobbet på kvällen. Då är det svalare och hon klarar av att gå längre. Efter en kvart på dagen är hon halvdöd och jag vill inte och behöver absolut inte utsätta henne för det. Inte när det finns alternativ. Motion behöver ju både hon och andra hundar, men jag tycker att man ska anpassa den efter hur varmt det är. Jag ser ofta hundar som nästan stupar för att ägarna tvingar med dom på promenader (eller ännu värre, cykelturer) mitt på dagen när det är som varmast. Ser dom inte hur hunden mår? Eller ser dom det men skiter i det? Många kanske tror att dom har motionerat sina hundar trötta men i själva verket är dom så påverkade av värmen att dom har drabbats av värmeslag, vilket faktiskt kan döda dom om det vill sig riktigt illa. Var uppmärksam på hur din hund mår!   

Om det är varmt och man inte har möjlighet att rasta hunden i närheten av en sjö eller liknande kan man ta med vatten. Hunden kanske inte vill dricka, men man kan alltid hälla vattnet på dom delarna av kroppen där det kyler bäst. Pausa ofta på en skuggig plats. Gå i hundens takt. Låt den nosa runt. Man behöver inte alltid skynda fram i livet. Man kan hålla sig i skogen där det oftast är skuggigt men när det är riktigt varmt är skuggan där inget bra heller. Luften står ofta still i skogen. Allra bäst tycker jag det är att gå tidigt på morgonen eller på kvällen för då är det svalare överallt och hunden slipper må dåligt. Alla gör ju så klart som dom vill, men jag tycker att man måste tänka på hunden i första hand. 

Jag har hört människor säga att utomlands är det ju mycket varmare och där överlever hundar minsann motion men alla som har varit utomlands borde veta att hundarna ligger i skuggan, helt utslagna, mitt på dagen. Så att säga att det är normalt för en hund att motionera i värme stämmer inte. En vildhund anpassar sitt liv efter förhållandena den lever i och så borde även människan göra med sin tamhund då den inte själv kan styra över sitt liv. 

Kommentarer :

#1: classica.blogg.se

det är viktigt att förstå att de faktiskt är för varmt för hundar att gå promenader på asfalt under sommaren, deras tassar är känsligare än man egentligen tror. Själv går jag promenad med mina när de är svalare, antigen på kvällen eller på morgonen.

Sen tar jag aldrig med mig mina hundar när jag ska iväg någonstans där jag vet att de inte får vara med, de mår bättre hemma. Sen när jag och sambon flyttade till hus har vi nu en luftpump som vi kan ändra om så vi kan få det kyligare inne om vi behöver, känns så bra att ha det för våra djurs skull.

Svar: Ja det är väldigt viktigt men tyvärr är det många som inte verkar bry sig och det gör mig så ledsen. Hunden har ju som sagt inget val när ägaren släpar runt med den på den varma asfalten eller bara rent allmänt när hunden tycker att det är för varmt. Motion ska den ha och det är tydligen svårt att tänka ett steg längre, att motionera dom när det är svalare. Jag går också på morgonen eller kvällen. Skulle aldrig få för mig att gå någon annan tid nu när det är varmare.

Som det här med marknader. Det är ett exempel på att hundar har det mycket bättre hemma. Jag har hört så många säga att det är bra miljöträning men hur bra är egentligen miljön? Det är trångt, fruktansvärt varmt, dom kan bli skadade antingen av att någon trampar på dom eller på något som har slängts/tappats på marken. Det är säkert väldigt stressande för en hund att gå på marknad men ändå envisas vissa med att ha med dom där. Inte alls okej tycker jag.
Lynn

skriven
#2: Stewling

Mycket bra skrivet!

Svar: Tack! :)
Lynn

skriven

Kommentera inlägget här :