Fyrverkerier och hund

På nyårsafton bestämde jag mig för att fota lite fyrverkerier från balkongen. Precis som jag gjorde året innan. Förberedde inställningarna och satte upp stativet. 
 
Innan allt började.
 
Strax innan midnatt gick jag ut och gjorde mig redo. Saga låg innanför dörren på Rocco och undrade varför jag fick vara där ute, men inte dom. Det började skjutas så smått och jag tog en bild för att se så att inställningarna var någorlunda rätt. Jag hade säkert kunnat ändra dom lite, men jag orkade seriöst inte, haha. 
 
Det kändes som att jag fick bättre bilder förra året, men jag försökte i alla fall. Det började smälla mer och jag tog ett par bilder till. Kikade in och hundarna låg kvar. Skönt! Jag njuter av varenda sekund som jag inte har en livrädd hund på nyårsafton. Tryckte av några fler gånger och såg att några från husen till vänster kom ut och ställde sig till höger om lyktstolpen på första bilden. Dom sköt iväg några raketer och sedan kom en jäkla smäll och då försvann Saga som skjuten ur en kanon. Så jag lyckades inte få så många bilder som jag hade tänkt eftersom jag fick springa in till henne, men hon är mycket viktigare för mig än ett par bilder. Fick ju några ändå, så jag är nöjd.
 
Så fort jag satte mig med Saga i soffan lugnade hon ner sig och efteråt har hon fortsatt vara lugn när det smäller så hon blev nog mest överraskad över att det lät så högt och nära. Jag kan inte för mitt liv förstå dom som tar ut sina hundar. Jag har aldrig gjort det och kommer aldrig göra det heller. Jag är med i en del hundgrupper på facebook och där har hur många som helst lagt upp bilder och filmer för att visa hur duktiga deras hundar var ute vid tolvslaget. Idioti! Vissa säger att hunden minsann är skottfast och har gjort mentaltester med bra resultat, men det hjälps inte. Jag tycker att det är så fruktansvärt korkat att ta ut dom mitt i eländet. Man kan aldrig, aldrig, aldrig förutspå vad som kommer hända. Aldrig! Även den mest stabila hunden kan råka ut för saker som gör att hela dens liv förändras. Det finns jakthundar som är skottfasta, men som ändå är skräckslagna på nyårsafton. Det finns hundar, som alltid har varit orädda, men som plötsligt råkar ut för något och så är hela livet förstört. Jag har skrivit om det innan, men Jazmin var ett sådant exempel. Hon rörde inte en fena vid tolvslaget fram tills hon var kanske tre (så länge sedan så jag minns inte riktigt). Då gick vi ut på en vanlig promenad, på dagen, och precis runt hörnet där vi kom smällde det av en riktigt stor pjäs. Det var mellan hus också så det lät extremt högt. Efter det kunde vi inte ens sätta ner ett glas på bordet förrän hon låg och hyperventilerade under sängen. Riktigt förstörd. Samma sak med Bam. Han blev skrämd av att åskan slog ner i närheten när vi var ute. Efter det var hans nyårsafton också förstörd. Men Jazmin var värre. Hon var nog och gränsade mellan liv och död så rädd hon var. Men hon var säker innan det där hände. Nu förstörde ju inte jag henne, men det är lite det jag menar, man kan aldrig förutspå och särskilt inte när det smälls som mest. Rätt som det är har din hund en raket i röven och så har den ett helvete resten av livet på grund av att du inte kan tänka på någon annan än dig själv och dina behov. Det är inte värt det. Det är inte roligt att se sin lilla hund må så dåligt. Det finns faktiskt djur som dör av skräck så lämna hundarna hemma! Dom har inte ut ett skit av att vara ute och titta på fyrverkerierna. 
 
En annan sak som jag stör mig på så här i nyårstider är dom som har sina hundar lösa. Och även där får man höra/läsa att hunden minsann är så säker. Ja, det är förstås därför man dagligen får se efterlysningar på facebook. Hundar som har försvunnit för att dom var lösa och blev skrämda. Vissa hundar har slitit sig, men vissa har faktiskt varit lösa och stuckit när det har smällt. Det kan hända alla. Även den där så kallade säkra hunden. Och vet ni varför? Jo, just för att man ALDRIG kan förutspå vad som händer. Dom här dagarna och veckorna runt nyår får man kanske fråga sig vad som är viktigast. Är det att hunden får springa lös eller är det att den får somna tryggt och varmt när kvällen kommer? Mitt val är i alla fall enkelt. 

Kommentera inlägget här :