Subluxation SI-lederna

Igår var det dags för Saga att besöka kiropraktorn. Jag och Kevin åkte ner till min blivande uppfödare där han skulle vara. Han bor egentligen ganska nära mig så jag hade inte behövt åka så långt men det är alltid trevligt att träffa varghundarna. Och ja, så klart även ägaren till dom. 

Saga var jätteduktig trots att hon tyckte att det var läskigt. Dels att en främling skulle tafsa på henne men också för att stötvågsmaskinen smattrar. Först fick hon springa och visa upp sig. Då drog hon åt höger så han sa att det satt på vänster sida. Den sidan som jag har tyckt att hon rör sig lite konstigt på emellanåt. Det nämnde jag dock inte i förväg för jag ville se vad han sa. Även att han är seriös och så tycker jag att man kan ta det lite lugnt med alla eventuella symtom som man själv har märkt av. Så lätt för dom annars att "veta" var felet sitter. Så om man vet om ett problem själv kan det vara bra att typ testa lite. Inte vara så ledande liksom. 

Sedan klämde och kände han lite på henne. Mellan frambenen var det grejer (ja jag och återberätta alltså haha men det stod inte rätt till där i alla fall) och så var det precis som han trodde, bak. Enligt pappret subluxation på båda SI-lederna. Så Saga fick lite laser och även en omgång stötvågor innan vi la henne ner så han kunde fixa till henne där bak. Det gick tillbaka mjukt och fint. Efter det var det dags att visa upp henne igen och då sprang hon rakt. Gick väldigt fort att gå igenom henne men så är hon ju också väldigt liten. Är glad att jag bestämde mig för att besöka honom för om min hund behöver hjälp är det klart att hon ska få det. Nu slipper hon gå med smärtor som låsningar så klart ger, även om det inte alltid syns.

Här kommer en liten text om låsningar som jag har sammanställt med hjälp av uppfödaren, info som jag fått och hittat på internet. 

Låsningar är bekymmer som på sikt kan leda till belastningsskador. 9 av 10 hundar går runt med låsningar i SI-lederna och bäckenrotation. Det är inget som syns på röntgen och det är inte alltid vi ser det med blotta ögat. Det är inget sjukligt eller ärftligt utan något som uppkommer i samband med träning, lek med andra hundar, att dom går omkull osv och det kan bli skadligt om hunden går med låsningar länge. 
Att hunden har god funktion i leder, muskler och nervsystem är avgörande för dess hälsa och välbefinnande. Nedsatt funktion leder inte sällan till komplikationer som skapar försämrade rörelsemönster, överbelastningsbesvär och smärta.

Du kanske har lagt märke till att hunden rör sig osymmetriskt, inte har tillräcklig kraft i bakbenen vid hopp, att muskulaturen är mer spänd på ena sidan, att hunden verkar ha ont när den rör sig. Detta är endast några av alla de symtom som kan visa sig vid dysfunktion i rörelseorganen.

Exempel på vanliga besvär hos hund som kan ha sin orsak i dysfunktion i leder och muskler:
* Okoordinerat, asymmetriskt rörelsemönster
* Orena rörelser i en viss gångart
* Stelhet och smärta vid rörelse
* Förkortad steglängd (bakben eller framben)
* Hälta
* Förändrad hållning
* Försämrad uthållighet och prestation
* Svårighet att gå i trappor
* Svårighet att hoppa in i bil
* Minskad muskelmassa
* Svårt att resa sig upp eller lägga sig ner
* Vill inte bli klappad längre
* Förändrat beteende (rädsla, aggressivitet mm)
* Går passgång, skyll inte ifrån er på att hunden går pass för den är lat, trött, bekväm mm. Hundar har skritt, trav och galopp som sina gångarter
* Ställer bakbenen under sig
* Drar mycket i koppel/gör utfall 
* Fransyska ben
* Ställer bakbenen utåtvridna från kroppen
* Hundar som är svåra att få upp i vikt eller hundar som är svåra att få ner i vikt, kan ha låsningar
* Exem, klåda
* Fäller päls, mjällig
* Magproblem 
* Äter dåligt (en hund är väldigt sällan kräsen, äter en hund dåligt beror det oftast på att något är fel - låsningar, allergi mm)

Detta är endast några av alla symtom som kan visa sig vid dysfunktion i rörelseorganen. Listan kan göras lång.
Varför får dom låsningar? En aktiv hund som rör sig får detta. Och så klart även en hund som har det väldigt illa och är misskött med allt vad det innebär. Men aktiva hundar som håller på med till exempel agility, hundar som hoppar och springer med tvära vändningar får någon gång låsningar. Bollkastning till exempel är rena mardrömmen, både fysiskt och psykiskt. 

Det är inte ovanligt att exempelvis lydnadshundar som går och tittar upp på sin förare får obalans i leder och muskler i nacken medan rörelseinskränkning i skulder- och armbågsleder är mer vanligt hos agilityhundar. På samma vis kan du hitta aktivitetsrelaterade rörelseinskränkningar hos många andra arbetande hundar som exempelvis draghundar, vallhundar, skyddshundar och även hos utställningshundar. Brist på uppvärmning och stretch i samband med träning, dålig kondition, övervikt, ryck i koppel, hårt underlag, felaktiga halsband är andra faktorer som påverkar hundens hälsa negativt.
Att i förebyggande syfte låta en kiropraktor undersöka din hund är en god investering för att hålla din hund skadefri och i god fysisk form. När leder, muskler och nervsystemet samarbetar minskar risken för överbelastningsskador.

Några bilder på Saga. Man ser att hon tyckte att det var läskigt men hon stod och låg still. Det gick mycket bättre än jag trodde att det skulle göra. På kvällen mådde hon lite dåligt till och från men det kunde tydligen vara efterdyningar då enzymerna i magen påverkas av låsningarna. Kanske att Sagas magkatarr kan bli bättre nu. Hoppas, hoppas! 

Kommentera inlägget här :